Αμιωδαρόνη

Εμπορική ονομασία: Angoron

Η αμιωδαρόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα και τα ισχυρότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Εκτός από αντιαρρυθμικό κατηγορίας ΙΙΙ, έχει και δράσεις αντιαρρυθμικών των κατηγοριών Ι, ΙΙ, ΙV και πιθανόν για αυτό είναι το ισχυρότερο αντιαρρυθμικό φάρμακο.

Μπορεί να χορηγηθεί τόσο από του στόματος όσο και ενδοφλέβια. Η αμιοδαρόνη είναι ένα φάρμακο που διαλύεται στο λίπος του οργανισμού και για αυτό συσσωρεύεται στους ιστούς. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος των πολλαπλών ανεπιθύμητων ενεργειών από διάφορα όργανα. Συσσωρεύεται στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στο δέρμα και σε άλλα όργανα. Για να αποκτήσει λοιπόν η αμιωδαρόνη θεραπευτικά και δραστικά επίπεδα για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών, θα πρέπει να δοθεί σε δόση φόρτισης (δηλ. αρχικά μεγαλύτερη δόση) μέχρι να επιτευχθεί αυτή η συσσώρευση στον οργανισμό. Αντίστροφα, όταν διακοπεί η αμιωδαρόνη, καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό συνεχίζοντας τη δράση της για 1-2 μήνες ακόμη. Χορηγείται με σχετική ασφάλεια σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία καθώς αποβάλλεται κυρίως από το ήπαρ. Ως αντιαρρυθμικό φάρμακο κατηγορίας ΙΙΙ παρατείνει το διάστημα QT, όμως η πρόκληση torsades de pointes είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τα άλλα αντιαρρυθμικά κατηγορίας III.

Ενδείξεις

  • Η αμιωδαρόνη έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος υπερκοιλιακών και κοιλιακών αρρυθμιών
  • Το συγκριτικό της πλεονέκτημα εκτός από τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της από τα άλλα αντιαρρυθμικά είναι ότι μπορεί να δοθεί και σε ασθενείς με δομική καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια
  • Η αμιωδαρόνη είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση των υποτροπών κοιλιακής ταχυκαρδίας σε ασθενείς με δομική καρδιακή νόσο, όπως ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Σε περιπτώσεις όμως επικίνδυνων κοιλιακών ταχυκαρδία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπεία με απινιδωτή. Έτσι λοιπόν ο απινιδωτής εμφυτεύεται για να σταματάει τα επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας και η αμιωδαρόνη δίδεται για να προλαμβάνει, κατά το δυνατόν, τα επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας.
  • Η αμιωδαρόνη είναι το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την πρόληψη των επεισοδίων της κολπικής μαρμαρυγής, όμως λόγω των συχνών και πολύ δυσάρεστων παρενεργειών δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής ειδικά σε νέους ασθενείς.
  • Είναι αποτελεσματική θεραπεία για την ελάττωση των κοιλιακών εκτάκτων συστολών, τόσο σε περιπτώσεις με δομικά φυσιολογική καρδιά, όσο και σε περιπτώσεις με δομική καρδιακή νόσο. Ωστόσο, λόγω των παρενεργειών ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στην απόφαση χορηγήσεώς της.
  • Μπορεί να χορηγηθεί στην περιεγχειρητική περίοδο σε καρδιακά χειρουργεία για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται στο 75% των ασθενών που λαμβάνουν αμιωδαρόνη επί μακρόν. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Διαταραχές από το θυρεοειδή αδένα κυρίως υποθυρεοειδισμός σπανιότερα υπερθυρεοειδισμός.
  • Η αμιωδαρόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή επιδείνωση του ασθενούς ακόμα και σε θάνατο.
  • Ηπατικές διαταραχές που μπορεί να εκδηλωθούν σε πρώτη φάση με αύξηση των ηπατικών ενζύμων του αίματος και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξουν μέχρι την κίρρωση του ήπατος.
  • Κυανός χρωματισμός του δέρματος ειδικά εάν υπάρχει έκθεση στον ήλιο
  • Οφθαλμικές διαταραχές εναποθέσεις στον κερατοειδή συμβαίνουν στο 100% των ασθενών που παίρνουν αμιωδαρόνη για περισσότερο από έξι μήνες.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία και δυσκοιλιότητα
  • Εκ του καρδιαγγειακού μπορεί να προκαλέσει βραδυκαρδία, κολποκοιλιακό αποκλεισμό και λιγότερο συχνά πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία Torsades de pointes

Στους ασθενείς που είμαστε αναγκασμένοι να χορηγούμε αμιωδαρόνη για μακρό χρονικό διάστημα, πρέπει να τους υποβάλλουμε σε συχνό εργαστηριακό έλεγχο για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους παρενεργειών. Ο έλεγχος πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, κυρίως θυρεοειδούς και ηπατικών ενζύμων αλλά και πνευμονολογική εξέταση.

Διαβάστε περαιτέρω :

2017-05-29T15:42:44+00:00