Παναγιώτης Ιωαννίδης

Παναγιώτης Ιωαννίδης, MD, PhD, 

Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Ρυθμολογικού Κέντρου, Νοσοκομείο ΙΑΣΩ

Ο Παναγιώτης Ε. Ιωαννίδης είναι καρδιολόγος με εξειδίκευση στην διάγνωση και θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών. Είναι Διευθυντής του Καρδιολογικού Ρυθμολογικού Κέντρου που εδρεύει από το 2021 στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ, διεκπεραιώνοντας μεγάλους όγκους περιστατικών υψηλής εξειδίκευσης και συνθετότητας.

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο». Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπονώντας διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής, στην Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, όπου επί σειρά ετών, καλούνταν για την διενέργεια των επεμβάσεων κατάλυσης.

Την περίοδο 2004-2006 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Καρδιολογικού Τμήματος και της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Αθηνών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ηλεκτροφυσιολογικού εργαστηρίου. Το 2006 εργάστηκε ως επιστημονικός υπότροφος με αντικείμενο την διενέργεια επεμβάσεων κατάλυσης (ablation) κολπικής μαρμαρυγής στο Νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου, κέντρο το οποίο κατείχε στο συγκεκριμένο αντικείμενο την μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως.

Το 2006 έλαβε την επίσημη πιστοποίηση πρακτικής και θεωρητικής επάρκειας στην εμφύτευση συσκευών διαχείρισης καρδιακού ρυθμού από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Από το 2007 έως το 2012 εργάστηκε ως υπεύθυνος ιατρικής ομάδας επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Από το 2012 έως το 2021 διηύθυνε το Τμήμα Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης στη Βιοκλινική Αθηνών, το οποίο κατατάσσονταν, επί σειρά ετών, στα κορυφαία ηλεκτροφυσιολογικά εργαστήρια της χώρας, βάσει των εθνικών σειρών καταγραφής.

Ο Π. Ιωαννίδης έχει κλινική και επεμβατική εμπειρία περισσοτέρων των 12.000 επεμβάσεων ηλεκτροφυσιολογίας (εμφυτεύσεων συσκευών διαχείρισης καρδιακού ρυθμού [βηματοδότες, απινιδωτές, αμφικοιλιακά συστήματα],  ηλεκτροφυσιολογικών μελετών και καταλύσεων [ablation] αρρυθμιών). Ειδικότερα από το 2002 διενεργεί επεμβάσεις κατάλυσης σύμπλοκων αρρυθμιών (κολπικής μαρμαρυγής, κοιλιακής ταχυκαρδίας κ.α) με αξιόλογα ποσοστά επιτυχίας.

Σε συνεχή βάση προσκαλείται για διενέργεια επεμβάσεων και συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα αρρυθμιών σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών εταιρειών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας. Έχει αξιόλογο ερευνητικό έργο επιστημονικών δημοσιεύσεων, όπως και συνεχή παρουσία με ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

2023-11-01T22:07:04+00:00