Κατάλυση

Γενικά


Η θεραπεία με κατάλυση γίνεται ως συνέχεια της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης με ειδικούς καθετήρες που εισάγονται και αυτοί στο εσωτερικό της καρδιάς από την φλεβική ή την αρτηριακή οδό (συνηθέστερα από τη μηριαία φλέβα ή αρτηρία) ανάλογα με την περιοχή που πρέπει να γίνει η θεραπεία. Τους καθετήρες αυτούς μπορούμε, αφού τους εισάγουμε, να τους χειριζόμαστε εξωτερικά καθώς έχουν ενσωματωμένο ειδικό σύστημα πηδαλιούχησης. Έτσι, κάνοντας κινήσεις που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια τους μετακινούμε στο εσωτερικό της καρδιάς και ιχνηλατούμε σημείο προς σημείο τα ηλεκτρικά σήματα αναζητώντας τις περιοχές εκείνες που είναι υπεύθυνες για την υπό θεραπεία αρρυθμία.

Στην προσπάθεια μας αυτή μας βοηθούν ειδικά καταγραφικά συστήματα που παρέχουν σε οθόνες υπολογιστή τις ηλεκτρικές καταγραφές από τα διάφορα σημεία της καρδιάς. Επίσης τα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης απεικονίζουν τρισδιάστατα την καρδιά και μας επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απόδοση της θεραπείας. Οι καθετήρες κατάλυσης χορηγούν ενέργεια που στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι εναλλασσόμενο ρεύμα υψηλής συχνότητας και μπορούν να καταστρέφουν σε κάθε εφαρμογή ένα πολύ μικροσκοπικό κομμάτι ιστού, που όμως μπορεί δημιουργεί αυτή την τόσο θορυβώδη εικόνα της αρρυθμίας.

Οι επεμβάσεις κατάλυσης γίνονται συνήθως μόνο με τοπική αναισθησία στα σημεία των παρακεντήσεων και ήπια καταστολή. Διενεργούνται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και απαιτούν εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από καρδιολόγους με εμπειρία στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρρυθμιών, σε συνεργασία με τεχνικούς και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Η νοσηλεία για μια επέμβαση κατάλυσης απαιτεί συνήθως μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης και εξέρχεται την επόμενη ημέρα.

Σήμερα η κατάλυση με καθετήρα, μετά από 20 και πλέον χρόνια στη θεραπευτική των αρρυθμιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπεία πρώτης εκλογής, δηλαδή πριν καν χορηγηθούν φάρμακα, για μια σειρά ταχυκαρδιών όπως η ταχυκαρδία από κομβική επανείσοδο, οι ταχυκαρδίες με συμμετοχή παραπληρωματικού δεματίου, ο κολπικός πτερυγισμός, οι ιδιοπαθείς κοιλιακές ταχυκαρδίες και η επίμονη κοιλιακή εκτακτοσυστολική αρρυθμία. Έχουμε φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο επειδή έχει ξεκάθαρα πλέον φανεί πως η κατάλυση είναι μια ριζική θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα, που ειδικά στις προαναφερθείσες αρρυθμίες ξεπερνά το 95% και επιπλέον είναι εξαιρετικά ασφαλής σε έμπειρα χέρια, πρακτικά χωρίς επιπλοκές.

Επεμβάσεις Κατάλυσης στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Το Καρδιολογικό Ρυθμολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ κατατάσσεται, βάσει των εθνικών σειρών καταγραφής, σε κορυφαία θέση στα ηλεκτροφυσιολογικά εργαστήρια της χώρας. Είναι πλήρως εξοπλισμένο για την διεξοδική διερεύνηση και αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες, διαθέτοντας τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό διάγνωσης και θεραπείας.

Ειδικότερα για τις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής το Τμήμα μας διαθέτει τα πλέον εξελιγμένα συστήματα τρισδιάστατης καρδιακής χαρτογράφησης και καταγραφής της καρδιακής ηλεκτρικής δραστηριότητας, που μπορούν να προσφέρουν αξιοπιστία και ακρίβεια στην επεμβατική διαδικασία. Για την θεραπεία μπορεί να επιλέγεται η αρμόζουσα μέθοδος (ενέργεια (RF) υψίσυχνου ρεύματος ή κρυο-ενέργεια), ανάλογα με τις ενδείξεις και τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Οι επεμβάσεις διενεργούνται από μια ομάδα έμπειρων καρδιολόγων – ηλεκτροφυσιολόγων με την βοήθεια ενός άριστα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού.

Διαβάστε περαιτέρω :

2022-06-05T00:58:00+00:00