Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο στην κολπική μαρμαρυγή. Το CHA2DS2-VASc score

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία που κάνει τους κόλπους της καρδιάς (τις ανώτερες κοιλότητες) να μην συστέλλονται φυσιολογικά προωθώντας το αίμα, αλλά εντελώς ακανόνιστα και αναποτελεσματικά, προκαλώντας λίμναση του αίματος σε αυτούς και δημιουργία θρόμβων. Όταν ένας θρόμβος σχηματισθεί στον αριστερό κόλπο, μπορεί να αποσπασθεί από αυτόν και με την κυκλοφορία του αίματος να μεταφερθεί εκτός καρδιάς εμφράσσοντας κάποια αρτηρία. Εάν αυτό συμβεί σε εγκεφαλική αρτηρία έχουμε το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτούμε από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η εκτίμηση του υφιστάμενου κινδύνου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που έχουν επισημανθεί σε πολυάριθμες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίοι εκφράζονται σε ένα σύστημα βαθμονόμησης και ποσοτικοποίησης, το  CHA2DS2-VASc score.

Η βαθμονόμηση υπολογισμού του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή με βάση το CHA2DS2-VASc score

Κατάσταση Βαθμοί
C (Congestive heart failure) Καρδιακή ανεπάρκεια 1
H (Hypertension) Υπέρταση, δηλ. ΑΠ: 140/90 mmHg (ή θεραπευόμενη με φάρμακα υπέρταση) 1
 A2  (Age) Ηλικία≥75 years 2
D (Diabetes) Σακχαρώδης διαβήτης 1
S2 (Stroke) προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο (μόνιμο ή παροδικό) ή θρομβοεμβολή 2
V (Vascular disease) Αγγειακή νόσος (πχ περιφερική αρτηριοπάθεια, έμφραγμα μυοκαρδίου παθήσεις αορτής) 1
A (Age) Ηλικία 65 έως 74 1
Sc  (Sex category) Γυναικείο φύλο 1

Αν το score στον ασθενή με κολπική μαρμαρυγή υπολογίζεται 2 ή παραπάνω, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται αντιπηκτικά. Αν το score είναι 1, ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται μέτριος και τότε μπορεί επίσης να δοθούν αντιπηκτικά. Τέλος, αν το score είναι 0, ο κίνδυνος είναι πρακτικά πολύ μικρός και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπηκτική θεραπεία. Εάν ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο, τότε το score του κινδύνου θεωρείται 0 και εάν συνυπάρχει και 1 ακόμη παράγοντας θεωρείται 1.

Ο ετήσιος κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αν δεν λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, ανάλογα με το CHA2DS2-VASc score
CHA2DS2-VASc score Ετήσιος κίνδυνος
0 0%
1 1,3%
2 2,2%
3 3,2%
4 4,0%
5 6,7%
6 9,8%
7 9,6%
8 6,7%
9 15,2%

Με την λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισοδιο και γενικά κάθε θρομβοεμβολικό επεισόδιο μειώνεται εντυπωσιακά.

2018-06-29T21:05:31+00:00